[...] są źródłem cholesterolu) a zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi - Spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu tłustej ryby morskiej (gdyż są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe:omega-3, działające antyzakrzepowo). - Wzbogacać swoje posiłki w przyprawy zbijające poziom złego cholesterolu. Zdrowy styl życia: - Unikanie sytuacji [...]
[...] kwasów tłuszczowych nasyconych. Poza tym jak wspomniałem wcześniej istotnym elementem diety dawnych łowców zbieraczy był szpik kostny, zwierający głownie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Współcześnie, żeby odtworzyć te proporcje powinnyśmy sięgać po ryby morskie, owoce morza, orzechy i migdały, awokado, do diety można też włączyć oliwę z [...]
[...] uciążliwego bólu mięśni i wcześniej wykonać kolejną sesje treningową, natomiast maratończyk łatwiej zniesie trudy morderczego treningu wytrzymałościowego. Na dodatek aminokwasy BCAA mogą choć częściowo łagodzić skutki naszych niezdrowych nawyków takich jak palenie tytoniu. Co ciekawe nie tylko sportowcy wykorzystują moc BCAA, ponieważ [...]
[...] ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 i 9, ważnych dla zdrowia ogólnego i samopoczucia, jak również podtrzymujących funkcje serca, mózgu i stawów. Egzogenne kwasy tłuszczowe (ang. Essential Fatty Acids, EFA) to niezbędne kwasy, których ludzki organizm nie jest wstanie sam wytworzyć, co powoduje, że muszą być dostarczane z [...]
[...] komórki mięśni nie otrzymują wszystkich aminokwasów i węglowodanów które potrzebne są do wzrostu. Insulina jest "kierowcą". Kieruje substancje odżywcze (węglowodany i aminokwasy) do komórek mięśni. Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny [...]
[...] lnianego to NAJDOSKONALSZE W PRZYRODZIE źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT): Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Jedynie w oleju z siemienia lnianego kwasy te występują w tak bliskich ideałowi spożywania proporcjach. Omega 3: Omega 6: Omega 9 = 3,5:1:1 Swoje właściwości profilaktyczno - terapeutyczne olej z siemienia [...]
[...] niezbędnych aminokwasów EAA, w wolnej postaci, w tym wyjątkowo wysoką dawkę aminokwasów rozgałęzionych BCAA oraz dodatkowo L-glutaminę, L-argininę, glicynę i taurynę. Aminokwasy rozgałęzione BCAA, dostarczone w dużej ilości po treningu, bardzo intensywnie stymulują syntezę białek oraz resyntezę glikogenu oraz działają silnie antykatabolicznie - [...]
[...] wędrują na talerz kulturysty. Ryby posiadają wartościowe białko, którego ilość waha się w granicach 6-19g/100g w zależności od gatunku ryby. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), które są konieczne do budowy tkanek. Istotnym jest, że przyswajalność białka ryb wynosi do 97%, więc zawarta w porcji ryby ilość białka niemal w [...]
Oto moja kompilacja na temat tłuszczów… Dajcie mi kilka minut żeby ją wrzucić, albo ściągnijcie wersję PDF ;-P http://lordmagic.ovh.org/tluszcze/Tluszcze-Kompilacja.pdf TŁUSZCZE Nazwa tłuszcze odnosi się do grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są naturalnymi związkami organicznymi [...]
[...] z cząsteczka glicerolu, co zostało opisane przez profesora Serge’a Ranauda w 1995 roku. - Kwasy tłuszczowe: w porównaniu z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, kwasy nasycone trudniej ulęgają rozkładowi i łatwiej zostają zmagazynowane przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w [...]
[...] pieczenia ciast, do zup dla kogo dla osób z wysokim ciśnieniem (chroni przed miażdżycą) nie dla alergików (zawiera konserwanty, barwniki) i osób lubiących dania smażone (kwasy wielonienasycone zamieniają się w wysokiej temperaturze w wolne rodniki!) SMALEC 100 g = 880 kcal (wg mnie najlepszy tłuszcz do długiego smazenia(jeszcze olej kokosowy) [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z których powstają białka, są 23 aminokwasy (endogenne i egzogenne). Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od [...]
[...] smakowych - posiadają mnóstwo innych zalet. Są bardzo odżywcze: 100 g dostarcza od 500 do 680 kalorii; mają 50 - 70 proc. tłuszczów. Przede wszystkim są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu mogą je jeść zarówno osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej, jak i przestrzegające [...]
[...] i woski. 2. tłuszcze złożone: do lipidów złożonych zaliczamy fosfo i glikolipidy. Inny podział dzieli tłuszcze na: 1. roślinne: tłuszcze roślinne obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz w witaminę E, niektóre zawierają karoten. 2. zwierzęce: tłuszcze zwierzęce w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję co związane jest z przewagą [...]
[...] antykataboliczne. Anabolic BCAA System jest suplementem zawierającym optymalnie dobrane proporcje aminokwasów rozgałęzionych: izoleucyny , leucyny i waliny. Aminokwasy te należą do grupy substancji egzogennych czyli takich, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. Branched Chain Amino Acids (BCAA) stanowią ok.40% suchej tkanki [...]
[...] badaniu suplementacja olejem rybim przyczyniła się do nasilenia zmian trądzikowych u pacjentów z łagodnym trądzikiem. Należy mieć na uwadze, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe łatwo ulegają oksydacji. W przypadku suplementów proces oksydacji może zachodzić zarówno podczas produkcji, jak i przechowywania oleju rybiego. Zwiększając [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w suplementach zwiększają o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej agresywnych postaci raka prostaty – twierdzą naukowcy z USA. Nie szkodzi jednak jedzenie ryb, nawet w dużych ilościach .Zespół naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center, pod kierownictwem dr Alana Kristala, odkrył, że wysoka [...]
[...] NNKT), a nawet przyczyniać się do powstawania chorób nowotworowych. Wiele osób w ogóle nie ma świadomości, iż tzw. zdrowy tłuszcz należy spożywać z umiarem. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w odróżnieniu od nasyconych maja podwójne wiązania między wybranymi atomami węgla, przez co łatwo ulegają utlenieniu (wystarcz spojrzeć jak szybko "jełczeją" [...]
[...] powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka ! Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że "kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów". Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają [...]
[...] cholesterolu LDL we krwi o 0,02-0,04 mmol/l. Natomiast zastąpienie tylko o 1% całkowitej energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych, takimi składnikami jak: kwasy jednonienasycone, kwasy z rodziny n6 lub węglowodanami złożonymi może zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL we krwi. Dieta ruch witaminy [...]